,

7 ODLIČNIH NASVETOV ZA IZGUBO TELESNE MAŠČOBE!

1.)    OBROKE NAČRTUJTE VNAPREJ. Dan prej ali nekaj ur prej si okvirno zamislite, kaj in kdaj boste lahko jedli. Več manjših obrokov čez dan pozitivno vpliva na pospešen metabolizem, zato obrokov ne izpuščajte. Ne mislite, da morate biti lačni, če želite shujšati.

2.)    NE PIJTE KALORIJ. Izogibajte se sladkanim pijačam, vodam z okusi, tudi smoothiejem, ki vsebujejo preveč kaloričnega sadja (banane, grozdje, fige…). Največ skritega sladkorja, zaradi katerega ne morete shujšati, se skriva prav v »tekočih« kalorijah.

3.)    ZMANJŠAJTE VNOS OGLJIKOVIH HIDRATOV. Ogljikovi hidrati oz. škrobnata živila so »glavni« krivec debelosti, predvsem zato, ker jih ljudje večinoma ne znamo vnašati pravilno. Izogibajte se jim predvsem ob jutranjih urah, lahko pa jih (v primernih količinah) vnašate po vadbi.

4.)    POVEČAJTE VNOS MAŠČOB IN BELJAKOVIN. Beljakovinska živila (meso, ribe, skuta, jajce…) so zaželena v vsakem obroku, zagotavljajo občutek sitosti, prav tako pa dokazano pospešujejo presnovne procese in pospešijo »kurjenje« maščobe. Ne pozabite na zadostno količino maščob: kokosovo olje, kravje maslo, omega 3, olivno olje so najpomembnejša živila za vas.

5.)    IZOGIBAJTE SE STRESNIM SITUACIJAM. Trajen stres ima za posledico preveliko sproščanje stresnega hormona (kortizola), kar privede do porušenega hormonskega ravnovesja (predvsem hormonov leptin in inzulin), kar predstavlja ogromne negativne učinke na izgubo in uravnavanje telesne mase.

6.)    IZVAJAJTE TRENINGE Z UTEŽMI ALI LASTNO TEŽO. Če želite obdržati kvalitetno telesno maso (mišično maso), potem obvezno trenirajte z utežmi ali lastno težo, saj le tako telo prisilitev ohranjanje le-te in izgubo maščobe. Prav tako velja, da se z vsakim kilogram mišične mase, poraba kalorij našega telesa v mirovanju poveča za cca 35 kcal.

7.)    ŠPRINTAJTE ALI IZVAJAJTE VISOKOINTENZIVNO (INTERVALNO) VADBO. Pozabite na dolgotrajne aktivnosti (aerobne vzdržljivostne teke), za učinkovito izgubo maščobe potrebujete le nekaj minut na dan – izkoristite jih za 8-10 šprintov, kot vidite na moji spodnji sliki, ali kratkih intervalnih tekov. Takšna vadba za 50-200 % poveča presnovne procese in porabo kisika v mirovanju za naslednjih 24-48 ur, kar po domače pomeni več pokurjenih kalorij.

 

Veliko uspehov vam želimo – za vsa ostala vprašanja in jedilnike / treninge pa se obrnite na našo ekipo Pro-FIT Team!

Mark BUDLER

Aminostore & Fitnes FORMA

Osebni trener Fitnes zveze Slovenije