Med ženskami in začetniki v fitnesu so med prehranskimi dodatki običajno najbolj priljubljeni različni topilci maščob (ang. fat burner), katerih naloga naj bi bila pospešena izguba telesne maščobe. Žal rezultatov, ki jih obljubljajo, ni za pričakovati brez urejene prehrane in redne vadbe za moč.

Kaj točno so prehranski dodatki za izgubo maščob?

V topilcih maščob najdemo sestavljene (kompleksne) formule več osnovnih aminokislin, pogojnih aminokislin, kofeina, guarane, taurina in lastnih matrik, ki jih sestavljajo posamezne znamke in ostajajo poslovna skrivnost. S takšnim prehranskim dopolnilom želimo doseči več učinkov: boljšo osredotočenost in miselno zbranost pri vadbi, povečano vzdržljivost in moč med samo vadbo, pospešen metabolizem med vadbo in v mirovanju ter supresijo absorpcije ogljikovih hidratov in apetita.

Za občutek večje moči (sposobnosti opravljanja dela v čim krajšem času) ali ohranjanja vzdržljivosti (hitrejša povrnitev zalog kreatin fosfata) je topilcev maščob lahko dodan kreatin monohidrat ali etil-ester, ki je sintetiziran v kemijsko sorodno obliko tistemu, ki ga najdemo v govedini. Kreatin sodi med celične volumenizatorje, kar pomeni, da pospeši hidrofilnost telesnih celic, ki se na račun latentne vode povečajo in imajo večji energetski potencial. Prav tako nam povečane zaloge kreatin fosfata omogočajo hitrejšo resintezo molekul ATP, ki so nujne za premagovanje napora na treningu. Poleg kreatina se za moč in vzdržljivost uporablja beta alanin, ki je pogojna aminokislina, na katero se lahko odzivate odlično ali pa hitro začutite njene stranke učinke, ki niso nevarni, vendar so moteči (parestezija). V kolikor izdelki za povečano izgubo maščobe ali dvig energije pred treningom vsebujejo kreatin bo to rezultiralo v večjo sintezo kreatinina, zaradi katerega nastaja več sekundarnega urina.