,

DEJSTVA O HUJŠANJU IN KAVI – ALI POMAGA?

Kava velja za eno izmed najbolj razširjenih navad/razvad na svetu. Če ste tudi vi eden izmed tistih, ki si brez kave ne znate predstavljati vašega dneva in ne veste, kako kava vpliva preoblikovanje vašega telesa, kliknite na spodnjo povezavo in preberite več.

Vprašanje je, ali kava pospeši porabo maščobe ali pri tem nima nobenega vpliva?

Odgovor na to vprašanje je, da kava zaradi snovi, ki jih vsebuje, vpliva na proces hujšanja! Kako pa?

 

Jasno, kava vsebuje kofein, ki pospešuje naš metabolizem in s tem pozitivno vpliva na razgradnjo maščob v telesu. Kofein prav tako vpliva na naš apetit – za nekoliko časa ga omeji, zaradi česar se lažje izognemo nezdravi prehrani po kateri bi drugače posegli. Pozitivno pa vpliva tudi na proces termogeneze, kar pomeni, da nam olajšuje boj z odvečnimi kilogrami.

 

Kava ima visok anti-oksidativni potencial:

Kava zvišuje koncentracijo anti-oksidantov v krvi. Če primerjamo antioksidativni vpliv zelenega in črnega čaja ali kakava ima kava boljše antioksidativne lastnosti. V kavi najdemo dva glavna antioksidanta, to sta: Klorogenična kislina in kafeična kislina.

Ocenjeno je, da redni pivci  kave vnesejo dovolj klorogenične kisline in kafeične kisline, da pokrijejo 70% vnesenih antioksidantov dnevno.

Dejstvo je tudi, da kofein posameznika prebudi in zviša energijski nivo. Če ga uživamo pred športno aktivnostjo, je dokazano, da izboljšuje športno zmogljivost. Raziskave so pokazale, da se povprečni pritisk pri ljudeh , ki pijejo kavo na dolgi rok celo znižal.

 

AMPAK….! 

  1. V primeru, da ste podvrženi nemilosti hipertenzije, kofein v kakršnikoli obliki odpade.
  2. Upoštevajte tudi to, da kljub temu, da kofein pripomore k hitrejši izgubi kilogramov, povečuje termogenezo in izgubo maščob v telesu, je vendarle poživilo in lahko nanjo postanete tolerantni, če jo pijete prekomerno.
  3. Prevelika količina kave ima negativen vpliv na naše telo. Idealno je, če spijete 1 do 2 skodelici črne nesladkane kave na dan.
  4. Kava zaseda tretje mesto na seznamu kemično najbolj obdelanih produktov(sintetični pesticidi, gnojila, herbicidi), zato je priporočljivo, da pijete kvalitetno bio kavo.

 

JERNEJ KOS,

Inštruktor fitnesa FZS,

PRO-FIT TEAM