Za vse, ki potujete ali ste potovali po ZDA, veste, kako problematična je prehrana tamkajšnje splošne populacije in se zavedate, kako težko oz. skoraj nemogoče je v ZDA najti »kvalitetna« živila. Navkljub temu bi se lahko Američani prehranjevali (in gibali) precej bolj zdravo. Kaj počnejo narobe in česa ne smete početi vi?

  1. PROCESIRANA IN KALORIČNA ŽIVILA: hitra hrana Američanom predstavlja zajtrke, kosila, malice in večerje. Ker konvencionalne priprave hrane skorajda ne poznajo, zaužijejo velike količine rafiniranega sladkorja (v pleskavicah, jogurtih, kruhu, biskvitih in pijačah) in bele moke. Skoraj VSA živila so prelita z velikimi količinami omak, posipov, prelivov in drugih »dodatkov«, ki imajo slabo sestavo mikrohranil in so obenem kalorično bogata.
  1. PREVISOK KALORIČNI VNOS: čeprav so zastrašujoče kalorične vrednosti ameriških obrokov zaradi zakonodaje večinoma navedene, se Američani ne (nočejo?) zavedajo, da ima lahko večji burger med 1000 in 1500 kCal, mlečni napitki in ostale »sladice« pa med 700 in 1200. Po načelu »bigger is better« zaužijejo prevelike količine ogljikovih hidratov, rafiniranih maščob in »tekočih« kalorij (med pitjem sladkih pijač). Četudi je moč najti razmeroma zdrav obrok (npr. v solato zavite pleskavice in sir v verigi Carl’s Jr.), Američani z velikostmi obrokov kaj hitro poskrbijo, da le-ti niso nič kaj zdravi.
  1. ISKANJE HITRIH & ENOSTAVNIH REŠITEV: Amerika je velik trg in to velja tudi za promocijo in prodajo univerzalnih in hitrih rešitev, s katerimi naj bi ljudje prišli do idealne postave ali boljšega zdravja. Poleg tega, da je v ZDA dovoljeno medijsko oglaševanje zdravil, se na televiziji, po radiu in jumbo plakatih ‘vrtijo’ znani obrazi, ki ljudi prepričujejo v nakup tabletk, naprav, video vsebin in drugih »najboljših, najhitrejših in povsem novih« rešitev. Ne nasedajte: le sprememba življenjskega sloga, dolgoročna usmerjenost in zavedanje, da zdrav življenjski slog ni šprint na 100 m, ampak maraton, vam bo prineslo uspeh in zadovoljstvo.
  1. MALO ali 0 GIBANJA: tako kot, na žalost, orožje, je tudi avtomobil v ZDA skoraj ‘ustavna pravica’. Američani niso vajeni hoditi; vajeni so se pripeljati do vrat, četudi jim to vzame več časa, čakanja in s tem ne naredijo nič koristnega zase. Zaradi hitrega tempa življenja in dolgih delovnikih si časa za vadbo ne znajo ali nočejo vzeti. Katere so vaše prioritete? Če je to zdravje, dobro počutje in kvaliteta življenja, potem ne glede na obremenitve najdite čas zase.
  1. MARKETING in FARMACIJA: so vas v restavraciji že kdaj vprašali, če želite »super meal« oz. obrok v srednji ali večji velikosti? Če ste povprečni Američan, rečete »DA« nekaj 100 dodatnim kalorijam, saj vas stanejo le nekaj centov, vi pa dobite veliko več. Več telesne maščobe. Kaj pa farmacija, ki vam z nekaj zdravili ponuja rešitev za vse zdravstvene in prehranske probleme, ki jih imate? Pa do bolj resnih težav, kot je načrtno drugačno prikazovanje sestavin v izdelkih, »skrivanje« sladkorja ali rafiniranih olj v prehranskih produktih in prodajanje sladkorju podobnih alternativ pod pretvezo oznak, kot so »bio«, »organsko« in »naravno«.