,

STRUPI V JEDEH – MIT ALI RESNICA? NATRIJEV GLUTAMAT – OJAČEVALEC OKUSA (STRUP ZA TELO)

Natrijev glutamat

Natrijev glutamat – ojačevalec okusa, ki se skriva v vsakdanji prehrani – strup za možgane, povzrozročitelj debelosti, glavobolov, utrujenosti, depresije, raka ter drugih bolezni.

Natrijev glutamat ali skrajšano MSG je ojačevalec okusa, ki je veliko bolj pogost v naši prehrani, kot si mislimo, saj velja za enega glavnih povzročiteljev zgoraj naštetih problemov. Dandanes je MSG eden najpogosteje uporabljenih aditivov predelane hrane – zakaj?  Proizvajalci hrane natrijev glutamat dodajajo zaradi efekta, preko katerega naše možgane prelisiči, da se nam hrana zdi okusnejša. Kakorkoli, to pusti določene posledice v človeškem telesu. Glutaminska kislina sama po sebi ni tako nevarna, saj je aminokislina, ki je naravno prisotna v hrani, vendar je prebava teh bistveno počasnejša, tako da ponavadi ne prihaja do stranskih učinkov, ker raven glutaminata v krvi ne naraste tako hitro, da bi občutili stranske učinke. Ko govorimo o sprocesiranemu aditivu oz. ojačevalecu okusa pa je zgodba malo drugačna, saj začne glutaminat na človeško telo delovati toksično.

MSG, debelost in sladkorna bolezen:

Uživanje MSG ima precejšen vpliv na delovanje trebušne slinavke, saj jo spodbuja k izločanju nadpovprečnih količin inzulina. Na površju naših celic se nahaja receptor inzulina, ki je odgovoren za transport  sladkorja v celico. Če je vnos hrane v obliki ogljikovih hidratov, sladkorja in MSG več let povečan, se lahko ti receptorji pokvarijo, rezultat pa je odpornost na inzulin ali t.i. inzulinska rezistenca, saj celice postanejo neobčutljive na inzulin, kar vodi v to, da imamo v krvi previsoko raven glukoze. Na ta način se lahko iz navidez nedolžne inzulinske rezistence razvije sladkorna bolezen tipa II. Pravtako preveč sladkorja v krvi povzroči žejo, saj telo poskuša odvečni sladkor odstraniti iz teles,a s tem pa pride do obremenitve ledvic. Posledice, do katerih prihaja, so med drugim težave z vidom, zvišan nivo maščob v krvi, bolezni srca, zvišan holesterol, zvišan krvni pritisk, debelost itd.

 

Kako boste vedeli, da ste zaužili preveč MSG ?

Kratkoročni simptomi MSG, ki ste jih nekateri med vami po zaužiti prehrani sigurno že občutili, vendar ste slabo počutje pripisovali bodisi preveliki količini zaužite hrane bodisi krivili sebe, a razlog v številnih primerih ni količina zaužite hrane, vendar  hrana prepojena z MSG.

Kratkoročni simptomi, ki so najbolj pogosti:

 

  • Otrplost
  • Mravljinčenje
  • Bolečine v prsih ali težave pri dihanju
  • Glavobol
  • Hitro bitje srca
  • Zaspanost
  • Šibkost
  • Pomanjkanje volje in energije
  • Prebavne motnje

 

 

FDA (Food and Drug Administration) celo priznava, da lahko obstajajo kratkoročne reakcije pri ljudeh, ki so jedli velike količine le-tega ali pri ljudeh z astmo. Reakcije se kažejo različno odvisno od občutljivosti posameznika.

Natrijev glutamat velikokrat skrivajo pod drugimi imeni, katerih ne moremo prepoznati na prvi pogled, saj bi morali poznati okoli 40 sestavin, ki vsebujejo ta aditiv. Zdravstvene razprave so se kar nekaj časa vrtele okrog sindroma » kitajske restavracije«, kjer so se velikokrat pojavljale zgoraj naštete alergijske reakcije, katerih sem bil deležen tudi sam (otrplost, zaspanost ter mravljinčenje).

Ustrezen ukrep je, da PRENEHAMO uživati takšno in drugačno predelano hrano, ki vsebuje strupene snovi in se prehranjujmo le v takšnih restavracijah, ki pri pripravi jedi zagotovo ne uporabljajo procesiranih sestavin pri pripravi hrane. Številne »industrijske« restavracije, ki so se odprle z namenom hitrega zaslužka in temeljijo na pripravi cenene, nezdrave in pravzaprav strupene hrane bo primerneje zamenjati za lokalne obroke naravno pripravljene hrane.

 

 Ali skrbite za zdravo prehrano vaših otrok?

Otroci so pri prehrani običajno izbirčni in imajo radi okusno in začinjeno hrano, starši velikokrat zasedeni in prezaposleni, da bi pripravili hrano iz svežih in domačih sestavin. Otroci so glede tega najbolj izpostavljeni, saj večinoma jedo to, kar jim je dano s strani staršev.  Menim, da vsaka mama ali oče želi svojemu otroku najboljše zato vas pozivam k temu, da razširite svoja obzorja. Zavedajte se, da se je v zadnjih desetih letih uporaba te substance več kot podvojila!

MSG bi naj povzročal odmiranje možganskih celic in pospeševal nastanek bolezni kot so: Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza.

jernej-kos_web

Jernej Kos, inštruktor fitnesa FZS