KARDIO VADBA IN NJENE OSNOVNE ZNAČILNOSTI

Že ime »kardio vadba« nam pove, da je to vadba, s katero krepimo srce in ožilje in s tem ohranjamo telo zdravo ter preprečimo nastanke najrazličnejših bolezni. Študije so pokazale, da se pri redni kardio vadbi močno zmanjša možnost tveganj za bolezni srca in ožilja, visok krvni pritisk, rakave bolezni, diabetes in pljučne bolezni. Zakaj je še pomembna in katere vrste poznamo boste izvedeli v nadaljevanju članka.

Večina ljudi se za kardio vadbo odloči iz preprostega razloga, saj omogoča izgubljanje prekomerne teže in preprečuje nalaganje odvečnih kilogramov. Mnogi med njimi se zanjo odločajo, da krepijo duha in mentalno moč. Da bi se pravilno lotili kardio vadbe, si morate natančno določiti, kakšen je vaš cilj, vaša fizična pripravljenost, starost ter zdravstveno stanje. Če niste povem prepričani pri sestavi vaše osebne kardio vadbe glede na omenjene dejavnike, se lahko obrnete na nas.

Osnova pri izvajanju je srčni utrip, saj ga moramo – če je cilj izguba odvečnih kilogramov – obdržati na »fat-burning« območju, kjer telo optimalno (relativna vrednost) izgoreva maščobo.

To območje je težje določiti, saj ne vemo, kje je laktatni prag posameznika (v ta namen lahko izvedemo teste), vendar načeloma velja, da bi pri povprečno aktivnem posamezniku ta meja bila med 135 in 145 utripi/min (hitrost teka na 10 km). Poznamo nizko- in visokointenzivne treninge; pri visoko intenzivnih vadbah je telo sposobno pokuriti več maščobe (absolutna vrednost), odvisno tudi od trajanja same vadbe, uporabljenih dodatkov, zalog glikogena in procesov, ki tečejo v organizmu.

Če ste začetnik, vam za začetek priporočamo nizkointenzivno vadbo, da preprosto začnete s hitro hojo nekje 30 minut 3x na teden in to ponavljate mesec dni, tako da bodo sklepi in mišice dovolj pripravljeni in »ogreti« za nadaljnje izvajanje visokointenzivne kardio vadbe, saj je to cilj, h kateremu morate strmeti. Ko boste fazo hitre hoje opravili, lahko začnete z lahkim tekom in ga stopnjujte. Vadbo lahko opravljate tudi na napravah v fitnesih, kot so sobna kolesa, tekalne steze in steperji. Več o napredni  kardio vadbi oz. intervalnih treningih (HIIT) bomo pisali še v naslednjih člankih.

Prednosti, ki jih ima kardio vadba:

  • Preprečuje nalaganje odvečnih kilogramov  in omogoča izgubljanje prekomerne teže (izgorevanje maščobe)
  • Preprečuje nastanek tveganj za najrazličnejše bolezni
  • Omogoča hitrejše preoblikovanje telesa
  • Omogoča, da telo porabi več kisika med vadbo
  •  Pomaga k boljši prebavi in metabolizmu
  • Sklepe in mišice pripravi na optimalno delovanje
  • Izboljša mentalno oz. psihološko pripravljenost
  • Zmanjšuje in odpravlja stres itd.

Najnovejši članki

Več receptov

keto-čokoladne-tortice