,

POZOR – NE KUPUJTE SADJA IN ZELENJAVE!?

Kot mnogi med nami veste, smo se v četrtek v ljubljanskem TOP-u obeležili ustanovitev Pro-FIT Teama in dolga debata z našo gostiteljico Špelo, diplomantko živilstva in prehrane, me je spodbudila, da napišem ta prispevek in ovržem »mit«, ki kroži po medijih zadnje čase. Le-ti nam namreč govorijo dvoje: da na tržnici ni moč kupiti pristnih lokalnih in domačih pridelkov in kot drugo nam preko reklam in lobijev ponujajo izdelke (kosmiče, kekse…), ki naj bi nadomestili vse dnevne potrebe po sadju, zelenjavi, vlakninah in seveda, vitaminih.

Najprej se posvetimo drugi izjavi. Ne, izdelki korporacij, kot so Nestle, Kraft in Coca-Cola ne vsebujejo dovolj vitaminov, mineralov in vlaknin, ki bi jih morali otroci ali odrasli potrošniki zaužiti. In tudi, če jih, boste poleg njih zaužili velike količine enostavnih ogljikovih hidratov in nasičenih maščob, da ne boste s tem naredili ničesar koristnega. Množični izdelki vsakodnevne potrošnje, ki jih najdete na policah trgovskih centrov, ne bodo nikoli ustrezen nadomestek za ustrezno sadje, zelenjavo in morebitna dodatna prehranska dopolnila, v kolikor jih potrebujemo. Potrebno je ločiti zrno od plevela in izbrati kakovostne izdelke, ki pa jih običajno najdete samo na policah specializiranih trgovin.

In tako pridemo do druge, glavne tematike, ki obravnava sadje in zelenjavo. Dokazano je, da sadje in zelenjava v povprečju danes vsebujeta od 50 – 75 % manj vitaminov, mineralov, vlaknin kot je to veljalo pred 20 ali 30 leti. Na spletu boste našli številne preglednice s točnimi podatki, ampak o tem je težko govoriti – dejstvo pa ostaja: zelenjava in sadje danes vsebuje manj hranilnih snovi, torej tistih, zaradi katerega posegamo po njiju. V kolikor želimo narediti vsaj nekaj za naše zdravje, je nujno, da posegamo po sadju in zelenjavi, ki sta lokalno pridelana in je pridelava kar se da ekološka oz. biološka.

Nakup sadja in zelenjave v trgovini je praktično enako metanju denarja skozi okno (!). Upam si trditi, da je celo huje – saj s sadjem in zelenjavo v trgovini (govorimo seveda o uvozu iz držav, kot so Italija, Španija in Madžarska) naredite celo več škode: zaužijete vse pesticide, dodatke, sredstva za eksogeno obdelavo, sredstva za stabilnost med transportom in enostavne sladkorje, ki se nahajajo v takšnem sadežu. Seveda je na tržnici težje ugotoviti, kateri pridelki so pristni in kateri ne, ampak z malo truda se da ugotoviti, da čudoviti, lesketajoči paradižniki nimajo nič skupnega z domačo pridelavo. Posegajte po tistih, pri katerih naj odloči razum in ne vid. Le s pravilno izbranim sadjem in zelenjavo boste zaužili vsaj nekaj vitaminov in mineralov, ki so nujno potrebni za aktivno in zdravo življenje.

Ugotovljeno je, da pri manjših, lokalnih kmetih, ki se odločijo za povečanje proizvodnje pridelkov za 30 %, naraste uporaba škodljivih sredstev in umetne krme za več kot 73 %, zato pazljivo izbirajte pristne, domače proizvajalce ali tiste, ki imajo res ustrezne in kredibilne certifikate. Špela je kot strokovnjakinja zagovornica »zmernega uživanja raznolike domače hrane in izogibanja umetno narejenim izdelkom«. S tem se vsekakor strinjam, je pa beseda »umetno« prevečkrat zlorabljena in splošna populacija še vedno zamenjuje kakovostne in koristne izdelke (dopolnila) s tistimi, ki povzročijo več škode kot koristi (zeliščni bonboni, sirup Pikovit, Supradyn…), a o tem v drugi temi.

Stroka je mnenja, da so si na molekulski ravni vitamini in minerali po sinergijskem učinku in sestavi praktično enaki bodisi če gre za umetni ali naravni izvor (Smrdu, 2011). Vprašanje je torej, kaj je dodano hrani in kaj dopolnilom, s katerim zadostimo dnevnemu vnosu potrebnih hranil? Če boste posegali po kvalitetnih dopolnil, se vam za vir vitaminov in dodane pomožne snovi ni bati, pri hrani pa prav tako nikoli ne moremo vedeti, kakšna je bila njena pot od prsti do obdelave in končnega transporta do nas.

Verjetno se nam bliža dan, ko bodo zemlja, voda in semena tako osiromašena, da sadje in zelenjava ne bosta več imeli (naravnih) vsebnosti hranilnih snovi in bomo morali posegati po dopolnili. Do takrat pa si privoščite čim več domače, lokalno pridelane hrane in obiščite branjevke in branjevce ter z njimi tudi poklepetajte, kot sva to storila z Binetom na ljubljanski tržnici, saj je tudi to bistvo tega koncepta, ki se vedno težje bojuje z velikimi trgovskimi centri.

Mark BUDLER
@ Pro-FIT Team