,

PREHRANSKA DOPOLNILA (I.DEL) – KAJ, KAKO IN ZAKAJ JIH NAJ UPORABLJAM?

Potrošniki vseh starosti v zadnjih letih vse pogosteje posegamo po dodatkih k prehrani, kar je posledica vedno bolj stresnega življenja, naraščajočega števila bolezni, zmanjšanja prehranskih vrednosti hrane (predvsem sadja in zelenjave), pri nekaterih pa je to logična posledica njihove povečane športne aktivnosti.

 

Pogosto ne razlikujemo med prehranskimi dopolnili in zdravili, zato prvo poglejmo definicijo prehranskih dopolnil, ki jo opredeljuje Ministrstvo za zdravje RS: Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki se dajejo v promet v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in v drugih podobnih oblikah s tekočino in praškom, ki so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah.

 

Kot vidimo, so prehranska dopolnila zgolj dodatek k zdravi prehrani, ne pa njihovo nadomestilo. Vprašamo se lahko, zakaj so potrebni? Dovolj zgovoren je podatek nedavno objavljenih raziskav, ki primerja vsebnost nekaterih ključnih sestavin za človek organizem v sadju in zelenjavi leta 1985 in leta 2012. Na primeru zelene paprike je bilo ugotovljeno, da le-ta v povprečju vsebuje 73 % manj vitamina C kot pred skoraj 30 leti. Podobne ugotovitve veljajo za drugo sadje in zelenjavo ter nekatere ključne sestavine (vitamine A, D, E, kalcij, železo in magnezij). Pri tem velja omeniti, da je nekdaj veljala ekstenzivna obdelava kmetijskih površin, danes pa nas v trgovini »razvajajo« z umetnimi paradižniki, gojenimi na vodi ali obubožani zemlji. Podobno je z ostalimi pridelki, še huje pa s tistimi, ki so uvoženi iz tropskih krajev. Na tem mestu omenimo, da je zdrav način življenja zaželena samooskrba (lastna pridelava) ali nakup lokalnega sadja in zelenjave preverjenih ekoloških pridelovalcev.

fresh

 

Prehranska dopolnila pa lahko poleg vitaminov in mineralov vsebujejo tudi aminokisline, maščobne kisline, vlaknine, rastline in rastlinske izvlečke, mikroorganizme ter druge snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, pod pogojem, da je njihova varnost v prehrani ljudi znanstveno utemeljena. Glede na sestavo lahko rečemo, da so različna prehranska dopolnila namenjena različnim ciljnim skupinam, vendar so načeloma namenjena skoraj vsem uporabnikom. Na tem mestu lahko razbijemo mit, da prehranska dopolnila v splošnem škodujejo ali so namenjena samo športnikom. To zadnje še posebej ne drži, saj danes – kot vidimo v prej omenjeni raziskavi – niti povprečen Zemljan s hrano in pijačo ne zaužije dovolj vitaminov in mineralov, da bi zadostil dnevnim potrebam. Žal je tako, da je danes potrebno biti izjemno pozoren na to, kakšne dodatke kupujemo. Ni pomembno zgolj katere dodatke kupimo, vprašati se je potrebno:

 

–        kakšen je dejanski delež učinkovine v kupljenem izdelku?

–        iz katerega vira je pridobljena naša učinkovina (mineral, vitamin…)?

–        kakšna bo dejanska absorpcija prehranskega dopolnila?

–        katere pomožne snovi in dodatki so uporabljeni v prehranskem dopolnilu?

 

Pomembno je, da se zavedate, na kaj moramo biti pozorni, zato bomo na vsa ta vprašanja poskušali odgovoriti v naslednjih prispevkih, prav tako pa bomo predstavili pomembne vitamine in minerale ter prehranska dopolnila, ki jih aktivni ljudje ne bi smeli izpustiti.