,

PREKOMERNO UŽIVANJE JAJC VIŠA HOLESTEROL!

»Ne jej toliko jajc, imel boš visok holesterol«

 

No, če ste tudi vi eden izmed tistih, ki ste tako trdili, s tem ni nič narobe, saj je to še vedno precej zakoreninjeno mišljenje med ljudmi, ki je ZMOTNO. Da boste vedeli bolje, zakaj v zgornji izjavi o jajcih ni resnice, si preberite sledeč zapis!

 

Vsi ljudje imamo holesterol. Nekateri ga imajo preveč, drugi ga imajo manj. Kar je važno je razmerje »dobrega« in »slabega« holesterola (opomba: v bistvu gre za transporterje HDL in LDL). Holesterol proizvajajo vse celice, količino holesterola, ki jo dobimo s hrano, izvira iz živalskega izvora in dokazano relativno malo vpliva na holesterol v telesu.

 

Vseeno je za jajca pred časom veljalo, da povzročajo srčne bolezni zaradi visoke vsebnosti holesterola. Zmota je med drugim izhajala iz dejstva, da so merili vsebnost skupnega holesterola HDL in LDL, kar je lahko nakazalo na povišan holesterol. Najnovejše študije so pokazale, da uživanje jajc ne vpliva negativno na nivo holesterola, temveč nasprotno, vpliva pozitivno na HDL (»dober« holesterol), skupni in LDL holesterol. In ne samo to, vse več je indicev, da vrednost holesterola ni neposredno povezana s srčno-žilnimi boleznimi in da ni bojazni pri previsokih vrednostih »kateregakoli« holesterola z izjemo transporterjev vLDL, ki inicirajo aterosklerotična obolenja.

 

Jajca imajo visoko vsebnost maščob, ki telesu zagotavljajo vir energije, vsebujejo beljakovine, ki so gradniki mišic, imajo nizko vsebnost ogljikovih hidratov in so odličen vir vitaminov ter mineralov, nenazadnje pa pri zdravi prehrani zelo dobro služijo kot zajtrk! Če imate možnost uporabljajte domača jajca, ki jih prepoznate po rumenjaku (temnejše barve), saj so kvalitetnejša od jajc, ki ne prihajajo od kokoši proste reje.

 

Prehranska vrednost na 100g živila (energijska vrednost, beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati):

Energijska vrednost: 143 kcal

Beljakovine: 12,50g

Ogljikovi hidrati: 0,77g

Maščobe: 9,94g

 

Razmerje beljakovine:maščobe:ogljikovi hidrati (%): 55:42:3

 

jernej-kos2_web

JERNEJ KOS,

Inštruktor fitnesa FZS

PRO-FIT TEAM