,

ŠE VEDNO MISLITE, DA JE MORSKA HRANA ZDRAVA?!

Pred nekaj meseci oz. leti je v Sloveniji bila kampanja (vredna preko pol milijona EUR?!) z naslovom Ali ste danes že jedli ribe(?). Namenjena je bila temu, da bi se naših krožnikih večkrat znašla morska hrana. Zakaj, ali je morska hrana sploh še zdrava?

Če pogledamo podatke o hranilih – velik delež beljakovin, zdravih (nenasičenih) maščob in vitaminov ter mineralov, potem vsekakor je. Žal pa podatki, ki vam jih ponujajo revije in statistika, načeloma veljajo za divje ribe, ki so živele v neonesnaženem morju. Žal smo danes izničili neverjetnih 99,2 % divjih rib, ki so bile nekoč v morjih širom sveta. S tem pridobivajo na vplivu ribogojnice, katerih proizvodi (ribe, losos, morski sadeži…) nikakor niso primerljivi s tistimi pradavno. Ribe in ostali morski produkti danes nimajo ustreznega razmerja med omega 6 in omega 3 maščobami, kar je posledica uporabe neprimerne krme. Prav tako jim dodajajo krmila, da imajo ustrezno barvo fileja (losos), obenem pa je koncentracija rib v gojiščih tako velika, da se ribe ne razvijajo ustrezno in se celo poškodujejo (gojeni losos skoraj v celoti izgubi plavut). Poleg ribogojnic je problematična tudi onesnaženost morij, predvsem z odpadki in težkimi kovinami, kot so svinec, nikelj, kadmij, osmij in druge intermetalne spojine, ki ostanejo v morski hrani in nas zastrupljajo. Pri tem še posebej izstopa tunino meso.

Kakorkoli, morska hrana s svojo sestavo (beljakovine/maščobe) še vedno prinaša nekatere koristi, ki so se izkazale predvsem pri novorojenčkih nosečnic na Švedskem, ki so (za razliko od drugih) uživale morsko hrano vsaj enkrat mesečno. Njihovi otroci so hitreje razvijali govor, pisanje, obenem pa so imeli kasneje za 8 indeksnih točk višji inteligenčni kvocient kot otroci iz druge skupine, katerih matere sploh niso uživale morske hrane.

Naše priporočilo je naslednje: morsko hrano uživajte zmerno, predvsem pa posegajte po sardelah, brancinu, šarenki in oradi ter lignjih, saj slednji veljajo za bolj primerno izbiro. Obenem vse naštete ribe vsebujejo veliko beljakovin in ustrezno razmerje omega 6 in omega 3 maščob v prid slednjim. Ko si privoščite morsko hrano, si jo privoščite čimbolj neobdelano, zapečeno na žar plošči (kot je brancin na spodnji sliki), nikakor pa ne ocvrto.

 

Dober tek!

 

morska hrana