,

ŠPORT, PRI KATEREM PORABITE NAJVEČ KALORIJ, JE…

Pogosto vprašanje, ki ga dobimo od posameznikov, s katerimi treniramo ali jim pripravljamo jedilnike, je, kako najhitreje porabiti največ kalorij? Odgovor ni preprost, saj vprašanje ni prav zastavljeno: namreč, ni bistvena poraba kalorij med vadbo, ampak po njej, poleg tega pa so še drugi dejavniki, ki odločajo, kateri šport izbrati…

 

  • VKLJUČENOST MIŠIČNE MASE: večja količina mišične mase, ki sodeluje pri gibih v športu, pomeni več porabljene energije in več »porabljenih kalorij« ter boljšo aktivacijo kinetičnih verig vzdolž telesa. Obenem pa večja vključenost mišične mase preprečuje upadanje le-te, ki je pogosto pri vzdržljivostni vadbi (tek, pohodništvo…).

 

  • EPOC UČINEK: je okrajšava za »povečano porabo kisika/kalorij v mirovanju« po vadbi. Določena vadba izzove najbolj zaželen učinek, to je povišane energetske potrebe telesa v mirovanju po vadbi – veste o čem govorim? Seveda, gre za t.i. HIIT vadbo ali športe, ki jo deloma posnemajo (košarka, atletika, šprinti v hrib ali na ravnem ipd.).

 

  • OBREMENITEV ZA MIŠIČNO-SKELETNI SISTEM: zadnje čase je veliko govora o športih, ki na nek način »škodujejo« telesnim segmentom, pri čemer kritike letijo predvsem na tek ali športe, ki ga posnemajo (nogomet). V kolikor se želite izogniti obremenitvam na sklepne strukture, a obenem doseči maksimalno vključenost mišične mase, posegajte po športih, kot je plavanje (vključenih do 95 % telesne mase).

 

  • NAJVEČJA PORABA TELESNIH MAŠČOB: s povečano telesno dejavnostjo se v telesu aktivira eden izmed treh energetskih sistemov, bodisi kreatinfosfatni ali glikolitični ali maščobno-oksidacijski. Prevladuje prepričanje, da za intenzivne in kratke športne dejavnosti uporabljamo predvsem prva dva (poskoki, dvigi uteži, šprinti ipd.), medtem ko za dolgotrajne, počasne aktivnosti uporabljamo energijo iz telesnih maščob (hoja, počasen tek, sedenje, dnevne aktivnosti…). To seveda lahko spremenimo, če prilagodimo prehrano na HFLC strategijo; ko telesu dopovemo, da naj črpa energijo iz maščob, bo poraba le-teh večja ne glede na vrsto dejavnosti.

 

  • INTENZIVNOST: ne glede na to, s čim se ukvarjamo, je ključna intenzivnost. Čeprav (relativno gledano) črpate pri nizkointenzivnih aktivnosti največ energije na račun maščob, je ta delež tako majhen, dejavnosti pa tako dolge, da jih je nesmiselno pogosto izvajati. Raje posegajte po anaerobnih aktivnostih (dvigovanje uteži, šprinti ipd.) ali športih, kjer se intervalno prepletajo anaerobno-aerobni procesi (košarka, rokomet itd.).

 

Odločitev, kateri šport boste izbrali, je seveda vaša. Če bi izbiral jaz (na sliki), bi to seveda bila košarka. Ampak odgovor na podlagi zadnjih raziskav je, da boste za optimalno telesno kompozicijo potrebovali čim več dvigovanja uteži, anaerobnih »kardio« športov in zgolj občasne vzdržljivostne aktivnosti. Seveda ob tem ne pozabite na pomen prehrane 🙂

 

Mark BUDLER

Pro-FIT Team CEO

Mentor Fitnes zveze Slovenije