,

STRES – SE ZAVEDATE GLAVNEGA KRIVCA DEBELOSTI?!

Stres je eden najpomembnejših parametrov in vzrokov, ki bi jih morali obvladati, če želimo shujšati oz. dolgoročno ohraniti vitko linijo ali težko pridobljeno mišično maso. Čeprav v pogovorih veliko omenjamo stres, mnogi še vedno mislijo, da so to prazne besede, ampak je ravno nasprotno.

Stres lahko razdelimo na akutni in kronični. Prav tako lahko stres povežemo s hormoni, nevrotransmiterji in hrano,da vsaj okvirno razumemo njegov vpliv. Akutni stres je zaželen, dosežemo ga lahko po naporni vadbi, ko se sprosti večja količina stresnega hormona (kortizola), dvigne krvni pritisk in naraste količina glukoze v krvi. Prav tako je akutni stres pomembna »reakcija« organizma, ko gre za ohranitveni nagon, če npr. bežimo pred nekom.

V vas je najverjetneje problematičen kronični stres. Kronični stres pomeni tudi dolgoročno izločanje stresnega hormona kortizola, ki bi moral delovati s povratno zanko, ki naroči možganom (ventrikularno medialnemu hipotalamusu), kdaj je dovolj le-tega. Žal se pri kroničnem stresu to poruši in količina kortizola se ne zmanjša, ko bi se morala.

Zakaj to škodi vašemu počutju, zdravju srca in predvsem prekomerni teži?

Porušena amigdalina sposobnost signaliziranja kortizola pomeni dvoje. Kot prvo, se znajdemo v začaranem krogu – več kortizola pomeni več stresa, kar pa pomeni manj spanja, večjo željo po hrani in dodatno stimuliran sistem za nagrajevanje v VTA in nucleusom accumbensom. Ker dobimo »nagrado« za zaužitje sladke hrane in obenem kratkotrajno zmanjšamo stres, si želimo še več in več hrane. Poseganje po sladkem pa vodi hiperinzulimija, povečano sproščanje inzulina, ki pa negativno deluje na leptin, hormon, ki javlja možganom, kdaj smo siti. Če ta hormon ne deluje pravilno (leptinska rezistenca) ali ga je premalo (leptinska deficienca) to občutimo kot nenehen občutek lakote in lenobo (telo zmanjša porabo kalorij). Kot vidite, prevelika izpostavljenost stresu vodi v sproščanje prevelikih količin kortizola, ta pa negativno učinkuje na vaše »prenajedanje«, posledično pa na dejavnost inzulin in leptina, ki uravnavata vašo lakoto in shranjevanje odvečnih kalorij.

Pravilna prehrana in vadba sta zahtevni – velikokrat se zgodi, da mislimo, da treniramo in jemo pravilno, temu ni tako. Vsekakor moramo strmeti k temu, da s treningom, prehrano in prehranskimi dodatki dosežemo to, da se količina kortizola v našem organizmu čimprej zmanjša na ustrezno raven.

Vas zanima, kako?

Obrnite se na Pro-FIT Team (e-mail, Facebook), kjer vam bomo pomagali ali sestavili individualen plan treninga in prehrane za najboljše učinke na vaše zdravje.

 

stres in vadba

 

Športen pozdrav!

Mark BUDLER

Fitnes FORMA & AMINOSTORE

Osebni trener Fitnes zveze Slovenije