,

TRX VADBA

Kaj je TRX vadba?

Trx vadba je funkcionalna vadba z trakovi ter lastno telesno težo. Gre za vaje katere se razlikujejo od tradicionalnih vaj v fitnesu saj je večinoma en del telesa( roke ali noge) fixiran v TRX traku medtem, ko je drugi del telesa v stiku z tlemi. Je vadba, ki aktivira vse mišične skupine po kinetični verigi v dinamičnem in statičnem režimu. Ravno zaradi tega je razlika med treningom na fitnes orodjih in z utežmi ter vadbo s TRX velika.V svojih programih uporabljajo trx trakove mnogi profesionalni športniki na področju nogometa, košarke, hokeja, borilnih veščin, triatlona, golfa, tenisa, smučana in bordanja, plavanja ter motokrosa in še bi lahko naštevali, saj se trx trakovi lahko uporabljajo praktično v vseh možnih športih.

Prednosti TRX:

Trx trakovi omogočajo velik nabor vaj za naše telo t.j. od osnovnih vaj za začetnike do tistih precej težjih za naprednejše posameznike. Vadba je primerna za vse starostne skupine, saj lahko težavnost prilagajamo glede na pripravljenost posameznika to pa naredimo s pravilno izbiro vaj ter izvedbe le-teh.

Trx trening ima različne prednosti glede treninga saj omogoča treniranje:

  • ravnotežja in centralne stabilizacije.

  • moči in vzdržljivosti

  • fleksibilnosti in koordinacije

S TRX suspenzijskimi trakovi lahko vadimo po principu krožnega treninga, kjer izvajamo vaje od 30 do 60 sekund z vmesnimi odmori, ki trajajo 30 sekund ali malenkost več, odvisno od zmožnosti vadečega. Z večjimi in manjšimi nakloni povečujemo težavnost, zato lahko vaje izvajamo tudi po principu števila ponovitev, ki so odvisne od težavnosti naklona vašega telesa.

Ponavadi se za takšno vrsto vadbe odločajo ljudje, ki so naveličani skupinskih vadb, saj so skupine pri TRX skupinski vadbi manjše t.j. do 10 ljudi. Namen manjšega števila ljudi pri TRX vadbi je ta, da lahko ima trener osebni pristop.

Na spodnji sliki osebni trener Jernej KOS z vadečim izvaja TRX trening, in sicer vajo TRX Mountain Climber ki je vaja za trebušne mišice in stabilizatorje telesa.

Želite najboljši trening in/ali jedilnik zase? Pišite nam na Facebook ali e-mail!