VODA in HIDRACIJA TELESA

Voda ni le faktor za normalno delovanje organizma, ampak ima tudi pomembno vlogo pri zdravju, počutju in oblikovanju telesa. Že veliko nam pove podatek, da so mišice v 70 % zgrajene iz vode in jo tako dnevno potrebujejo v določenih količinah.
Telo mora vsak dan dobiti zadostno količino vode, da lahko normalno funkcionira. Velika večina ljudi ni dovolj hidrirana ali pa je celo dehidrirana, saj možgani žejo ponavadi sporočijo, ko je že prepozno. Že pri padcu hidracije od 2-3% se kontrakcija mišičevja oslabi za 20% in tako naše telo ni več na idealni fizični in psihični ravni kot bi moralo biti. Vnos vode je od posameznika odvisen kakšno je njegovo zdravstveno stanje in intenzivnost športne aktivnosti. Povprečen človek bi moral popiti vsaj 2L vode na dan, telesno aktivni pa tudi od 3-4L oziroma odvisno od intenzivnosti.
Voda ima pri oblikovanju telesa velik vpliv, saj transportira vse minerale, vitamine in ostale hranilne snovi po telesu, ki jih mišice potrebujejo, odvaja pa toksične in telesu škodljive snovi. Da bi se pravilno hidrirali in kontrolirali dnevni vnos vode poskusite popiti kozarec vode vsako uro, tako boste tudi manj obremenjevali vaš želodec. Pri telesni aktivnosti zaužijte vodo v količinah, primernih za vašo intenzivnost treninga. Eden od pokazateljev hidriranosti je tudi urin. Če je rumene barve ali brezbarven je telo pravilno hidrirano, če pa je urin temno rumene ali rjavkaste barve in ima močan vonj, pa je v telesu premalo tekočine.

voda

 

Pozitivni učinki vode:

–        Transporitra hranilne snovi in odvaja toksične, škodljive

–        Pomaga pri boljši prebavi hrane

–        Pospešuje metabolizem, posledično hujšanje ali rast mišic

–        Kosti in sklepe vzpodbudi k boljšemu delovanju

–        Boljše delovanje možganov, posledično boljša koncentracija in volja

–        Čistejša in zdrava koža ter lasišče