,

Z IZPADNIMI KORAKI DO LEPO OBLIKOVANIH NOG IN ZADNJICE…

Ženski del “fitnes populacije” se prepogosto osredotoča zgolj na spodnji del ekstremitet in izvajajo veliko število vaj za noge. Seveda je potrebno (in zaželeno), da se z ustreznimi vajami in metodami krepi tudi zgornji del telesa. V kolikor pa izvajamo vaje za noge in zadnjico, je priporočljivo vsaj nekaj (ali večino) vaj izvajati za vsako nogo posebej (split foot / split leg), saj je to veliko bolj efektivno.

Vajo iz osebnega treninga z Majo bi lahko opisali takole:

– Na začetku se postavite s hrbtom obrnjeni proti klopi.

– Od klopi bodite oddaljeni približno pol metra.

– Eno nogo dvignite nazaj in jo z nartom naslonite na stol (naslonjena noga služi kot opora, kajti obremenimo nogo, ki ni na klopi) .

– Telo naj bo vzravnano oziroma rahlo nagnjeno naprej.

– Pokrčite sprednje koleno in se spustite v izpadni korak.

Gibanje naj bo počasno in kontrolirano skozi celotno amplitudo. Pri izvajanju vaje je potrebno paziti, da je stopalo ves čas na tleh in sila po njem enakomerno porazdeljena (ne dvigujemo pete); pazimo, da koleno ne gre čez prste, saj v tem primeru večina obremenitve gre čez sklep in ne čez mišico.

Ko naredimo določeno število ponovitev, nogo zamenjamo in vajo ponovimo. Če želimo vajo otežiti, lahko dodamo breme na palico ali delamo izpadni korak z utežmi v rokah. Če želimo vajo narediti manj zahtevno, lahko postavimo roke ob bok in delamo z lastno telesno težo.

V novo leto z novo postavo…in z nami!

Izpadni korak_Pro-Fit Team

Športen pozdrav,

Jernej KOS

Mentor Fitnes zveze Slovenije