,

ZDRAVA PREHRANA – MIT ALI RESNIČNOST?!

 

V ponedeljek smo člani ekipe Fitnes FORMA in Pro-FIT Team pripravili strokovno predavanje z naslovom »Zdrav odnos do prehrane«. Zame, nutricionista in inženirja kemije, je bilo bistveno odgovoriti na vprašanje, kaj sploh danes predstavlja »zdravo prehrano«, zakaj je toliko različnih diet oz. prehranskih strategij in kako se dolgoročno prehranjevati zdravo in brez odvečnih kilogramov?

Predstavili smo 5 splošno veljavnih konceptov, ki jih lahko upošteva večina izmed vas:

1.)    Obstaja veliko vrst diet, ki sem vam na videz zdijo različne, vendar niso. Vse (paleolitska, ketonska, cik-cak, ločevalna, mediteranska, japonska) so si skupne v tem, da izločajo eno stvar, ki je glavni krivec debelosti in večine danes znanih bolezni – enostavni sladkor. Izogibajte se sladkorju, zmanjšujte njegov delež v prehrani in povečujte količino zdravih maščob in beljakovin!

2.)    Razbili smo nekaj »mitov«, ki veljajo na področju zdrave prehrane, in sicer: maščobe so koristne, tako nasičene (pretežno živalske) predvsem pa nenasičene (različna olja, omega 3in vrsta oreščkov). Maščobna živila (med njimi tudi jajca) znižujejo vLDL  in LDL transporterje holesterola, količino trigliceridov in reaktivne kisikove spojine (proste radikale). Sadje in zelenjava, predvsem trgovinska, ne vsebujeta velike količine vitaminov, kar potrjujejo vse raziskave.

3.)    Pazljivo pri polnozrnatih izdelkih – še vedno vsebujejo velike količine kompleksnih »sladkorjev« in kalorij, prav tako pa rastlinsko beljakovino gluten, na katero je velik del populacije preobčutljiv. Prav tako se izogibajte denaturiranim mlečnim izdelkom iz trgovinskih polic – raje posezite po domačih, pripravljenih iz nehomogeniziranega mleka.

4.)    Zajtrk poln ogljikovih hidratov (kosmiči, kruh z marmelado, mleko itd.) vas ne bo napolnil z energijo, ampak poskrbel, da boste še prej lačni. Zajtrkujte maščobe in beljakovine (jajce, šunko, meso iz tunke, skuto z jagodičevjem, cottage cheese, sir, zelenjavo in oreščke).

5.)    Ne bojte se kalorij! Prevelik kalorični deficit (primanjkljaj kalorij) privede do porušenega hormonskega ravnovesja, s tem pa je hujšanje, vzdrževanje teže in dobro počutje popolnoma onemogočeno. Jejte tudi ob večerih, vendar lahko hrano z beljakovinami, ki se sproščajo počasi (kazeinska skuta, govedina itd.).

Za vse prisotne smo poskrbeli tudi z okusnimi doma narejenimi sladicami in kvalitetnimi beljakovinami našega sponzorja AMINOSTAR by Aminostore Maribor.

Mariborčani, hvala za prisotnost!

Mark BUDLER

Osebni trener Fitnes zveze Slovenije

Pro-FIT Team

zdrava prehrana_seminar