,

5 NASVETOV ZA ZDRAVO PRIPRAVO HRANE

Zdravo prehranjevanje se začne z zdravim izborom živil, pri čemer mislimo na pusto in ekološko pridelano meso, svežo in lokalno pridelano sadje in zelenjavo in druge neprocesirane sestavine. O sestavinah bomo več govorili drugič, danes pa si poglejmo, kaj moramo pri kuhi in peki upoštevati, da ne »uničimo« vrednosti, ki jo ima kvalitetna zdrava hrana.

1.) Izbira pravilne posode. Po ukinitvi aluminijastih posod, ki so bile nevarne zaradi aktivnega transporta (difuzije) atomov v hrano, se je pri nas uveljavila emajlirana posoda. Ob bok tej imamo na izbiro še teflonsko, glineno in keramično. Vsekakor priporočamo, da čim pogosteje posegate po glineni ali tisti, narejeni iz inženirske keramike, saj sta ti dve inertni (ne povzročata škodljivih sprememb in reakcij) za hrano. Problem teflona (1,2,3,4-tetrafluoroetilena) je predvsem v povišani reaktivnosti in sproščanju fluora pri višjih temperaturah, uporabo pri nižjih temperaturah pa priporočamo zgolj zmerno.

posoda

 

2.)   Ohranimo čim več vlaknin, mineralov in vitaminov. Hrano pripravljajte »al dente« oziroma poskrbite, da zelenjava in priloge ne bodo prekuhane, prepečene, saj se s podaljšanim časom kuhanja in pečenja močno zmanjšuje delež vitaminov, mineralov in drugih prehranskih vrednosti v hrani.

 

3.)   Uporabljajte primerne maščobe za pečenje. Za pečenje je zaželena uporaba nasičenih maščob (kokosova, svinjska mast) ali repično oz. sončnično olje, ki so primernejše za višje temperature oz. »pregretje«. Za temperature nad 180 stopinj Celzija ne uporabljajte olivnega olja ali sorodnih nenasičenih maščobnih kislin, saj lahko pride do transformacije v geometrijski izomer trans-nasičenih maščob, ki so skrajno škodljive. Ne izogibajte se nasičenim maščobam – o njihovih prednostih bomo govorili v nadaljnjih prispevkih.

kokos

 

4.)   Izogibajte se »zažganemu« mesu in jajcem. Pečena jajca (in druge beljakovinske obroke) pripravite v čim krajšem času, saj v nasprotnem primeru pride do prekomerne denaturacije beljakovin, kar ima lahko za posledice zmanjšanje kvalitete hrane oz. njene prehranske vrednosti. Prav tako bodite pozorni na cvrtje, saj pri močnem segrevanju maščobe razkrojimo in iz glicerolovega dela nastane aldehid z ostrim vonjem – akrolein (glej sliko 3). Le-tega prištevamo med rakotvorne spojine.

c3h3o

5.)   Uporaba kvalitetnih surovin. V kolikor se da, uporabljajte le najboljše sestavine, ki pa niso nujno tudi najdražje. Uporabljajte domača kokošja jajca, ki pridejo izpod kokoši proste reje. V kolikor uporabljajte mleko, posezite po nehomogeniziranem, a se mu načeloma vseeno izogibajte. Poskusite nabaviti čim več lokalno pridelanega sadja in zelenjave preverjenih ekoloških oz. domačih pridelovalcev, saj sadje in zelenjava v trgovini praktično nima prehranske vrednosti in je vsakršen nakup takih surovin »vstran« vržen denar. Posvetite se tudi izbiri kvalitetnega, biološko pridelanega mesa, saj le tako omogoča vse prednosti in daje hranilne vrednosti, o katerih govorimo. Industrijsko predelano mesto je pogosto škodljivo, vprašljiva je krma živali, nadaljnja obdelava in skladiščenje, predvsem pa dodatki, ki jih veliki »industrialci« uporabljajo.