KORONAVIRUS, ZDRAVA PREHRANA in PRAZNE TRGOVINE

Koronavirus – V dneh, ko Slovenija in ‘celoten svet’ razglašata epidemijo koronavirusa, je naša naravna reakcija ustvarjanje (prekomernih?) zalog hrane, nujnih potrebščin in izogibanje osebnim stikom. Reakcija je lahko PRAVILNA ali NAPAČNA.

Da se izognete PRAZNIM SKLADIŠČEM, ostajate zvesti ZDRAVI PREHRANI, obenem pa se izognete NEPOTREBNIM STROŠKOM, smo za vas pripravili

5 NASVETOV, kako OPTIMIZIRATI ZALOGE ŽIVIL :

  1. Izbirajte ŽIVILA z daljšim ROKOM TRAJANJA. Po tovrstnem kriteriju so superiorna LCHF-živila: oreščki, kvalitetno meso in ribe, ki jih lahko zamrznete, proteinski kruh, delno zreli avokadi, suhomesnati in sirnati izdelki ipd.
  2. Osredotočite na VISOKOKALORIČNA živila, na izdelke, ki imajo visok »calorie-to-weight« ali »calorie-to-volume« ratio. Tako boste optimalno izkoristili shrambo, lažje transportirali živila ter v primeru individualne karantene zaužili več kalorij z relativno nizkim količinskim vnosom. Primer tovrstnega izdelka je sir mascarpone ali arašidovo maslo.
  3. Upoštevajte, da sta sadje in zelenjava hitro pokvarljivo živilo. Seveda to ne pomeni, da je ne kupujte. Iz vidika trajnosti morda to ni najboljša izbira. Upoštevajte tudi, da sadje in zelenjava ne zadoščata iz vidika vnosa vseh potrebnih vitaminov in mineralov.
  4. Kvalitetni prehranski dodatki – brez pomisleka še dodatno povišajte vnos vitamina C, vitamina D, cinka in vitaminov skupine B iz ‘antropogenega’ vira, torej s pomočjo kvalitetnih prehranskih dodatkov.
  5. GLOCALIZATION. Termin, ki označuje ‘lokalno delovanje’ ob hkratni ‘globalni miselnosti’. Povedano preprosto: kar se da, pridelajte doma. Ne samo tekom kriznih razmer, kakršne imamo zdaj, ampak kadarkoli. Je zdravo. Je trajnostno. In je zagotovilo, da boste imeli kaj za pod zob.

Nenazadnje pa upoštevajte preventivne nasvete, ob tem se gibajte v naravi in skrbite za vsesplošno telesno pripravljenost ter odpornost. Naredite nekaj zase in za druge. Naredite, tako kot nam svetujejo strokovnjaki – zdravniki.

Športni pozdrav in uspešno premagovanje obolenj vseh vrst.

Te zanima več?

Priljubljeni članki

Sledi nam na instagramu!
Sledi nam na Facebooku