GRATINIRANA MUSAKA Z BUČKAMI

GRATINIRANA MUSAKA Z BUČKAMI

Popolno nedeljsko kosilo skoraj brez ogljikovih hidratov, z veliko vlakninami in beljakovinami. Navdušilo je vse naše današnje goste, saj smo ga pripravili tako za vsejedce kot tudi za vegetarijance.
Nam ne verjamete? Preizkusite sami!

 

SESTAVINE (za 4-5 oseb):
– 500 g mletega mesa (mleto goveje stegno)
– čebula (drobno sesekljana)
– 3 cele jajčki in 1 beljak
– 2 celi bučki (narezani na kolobarje)
– 5-10 g kokosove masti (HERKUL)

– 5-10 g surovega masla (ali sorodnega iz trgovine)
– 15 g lahkega kremnega namaza (Linessa – Lidl ali Philadelphia)
– 1 žlica kisle smetane
– peteršilj, bazilika, vegeta
– himalajska sol, mleta paprika
– 100 g lahkega sira (lahki Falot sirarne Čuš ali Jošt)
– 125 lahke mozzarele (Hofer, Lidl, Leclerc)
– 5 mL olivnega olja (dodatek na koncu – po želji)

POSTOPEK:

Na keramični (ali teflonski) ponvi segrejemo kokosovo mast. Prepražimo čebulo in dodamo meso ter počakamo, da dobi značilno nežno rjavo-rdečo barvo. Meso začinimo z začimbami iz seznama ter posebej prepražimo še na kolobarje narezane bučke (1-2 min), da spremenijo barvo in izločijo določeno količino vode. Bučke rahlo posolimo. Olivno olje dodajte k mesu na koncu pečenja, na majhni temperaturi, tako da preprečimo, da se ne bi pregrelo čez 180 stopinj Celzija.

Stekleno ali keramično posodo (primerno za peko v pečici) premažemo s (surovim) maslom in naložimo polovico rahlo popečenih kolobarjev bučk. Preko njih naložimo polovico popečene mlete govedine in del omake, ki jo pripravimo, tako da zmešamo vsa jajca, nariban lahki sir, kremni namaz in žlico smetane ter nekaj začimb. Naložimo še eno plast bučk in postopek ponovimo. Med prvo in drugo plastjo dodamo na koščke narezano lahko mocarelo, nato pa jo narežemo še po vrhu in naribamo preostali sir.

Za tiste, ki ne jedo mesa, naredimo vse enako, le da namesto mesa lahko uporabimo prej popečen sladki krompir, ki je zaradi svoje sestave bolj primeren kot klasični z velikim deležem škroba.

P.S. Postrezite z domačo in sezonsko zelenjavo!